Advent–Karácsony Projekt E-mail

IMG_8510IMG_9151Karácsonyi ünnepség  Városi gyertyagyújtó ünnepség   
Hagyományaink szerint ismét  megrendezésre kerül a három hetet meghaladó Advent–karácsony projekt. A színes programkínálat mellett az  adventi időszakban mi is minden héten meggyújtunk egy-egy  gyertyát az adventi koszorún. A gyertyagyújtásokra  a hetedik osztályosok   verses, dalos műsorral készülnek.  December 6-án minden osztályt meglátogat a Mikulás, 10-én kezdődik a hangulatos, izgalmas karácsonyi vásár, lehet menni korcsolyázni Békéscsabára, lesznek osztály bulik és az utolsó napon közös karácsonyi ünnepséget tartunk egy hatalmas fenyőfa körül. Így felkészülten várjuk a családunkban a karácsonyt
  
Képek az első gyertya meggyújtásáról   Ég már a második adventi gyertya is   A harmadik gyertya meggyújtása  

Mikulásbuli Csárdaszálláson Mikulás kiütő  Adventi korcsolyázás Békéscsabán  Adventi vásár  Színház Csárdaszálláson  Mézeskalács díszítés                

 

 

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig ) tart.Adventkor a 19-20 század óta szokás koszorút készteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wicher német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekéren 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap egyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt.

Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára : egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF