Rózsahegyi Napok 2023. E-mail

rozsahegyinapok2023_3Iskolánk évente egy alkalommal ünnepséget rendez névadónk tiszteletére. A Rózsahegyi Napok sorában az idei ünnepség jubileumi volt, hiszen 25. alkalommal került megrendezésre. A májusi programsorozat 25 éve képvisel kulturális értéket elsősorban az endrődi településrészen, de büszkén mondhatjuk, hogy városi szinten is. A jubileumi ünnepségre készülve interaktív, játékos vetélkedőt szerveztünk Rózsahegyi Kálmán életéből és munkásságából, valamint a Rózsahegyi Napok vonatkozásában kibővítettük, megújítottuk az iskola történetéről szóló kiállítást. A vetélkedőt május 9-én szerveztük iskolánk 4-8. évfolyamos tanulói számára. A gyerekek öt fős csapatokban adtak számot tudásukról. A feladatok között szerepelt Rózsahegyi kvíz, Ki vagyok én?, információ keresés iskolánk jubilueumi évkönyvéből, valamint verstanulás és közös versmondás. A vetélkedő második részében „Ki tud többet Rózsahegyiről?” Kahoot kvízt oldottak meg a csapatok, majd akadályverseny következett.

Az izgalmas versenyzés után az első helyezést a Borozók csapata (Papp Gerda 4. a, Imre Dávid 5. b, Gubucz Kata 6. a, Botos Lujza 7.b, Guik Levente 8.b) érte el. Az első három helyezett csapat jutalma egy közös mozilátogatás, valamint vásárlási utalvány volt.   Fotók a vetélkedőről

 

 

Május 12-én, pénteken, ünnepélyes megnyitóval kezdődött a programsorozat. A Rózsahegyi Napok alkalmával hagyomány, hogy a megnyitó ünnepségen felkért előadó mond beszédet. Ez alkalommal Bella Rózsa köszöntötte az ünnepség résztvevőit, aki megnyitóra szánt gondolataiban szívesen emlékezett vissza egykori iskolájára és tanítóira.

Bella Rózsa grafikusművész, Bozsó János-, Pilinszky János-, és Primus Inter Pares-díjas tanár. Endrődön született és itt kezdte iskolai tanulmányait. A várossal, szülőföldjével mindig szoros kapcsolatot ápolt, és a szülőföld iránt érzett szeretete, az ahhoz való ragaszkodása egész életét és munkásságát áthatja. Több alkalommal volt vendége a Rózsahegyi Napoknak, és tartott rendhagyó órákat. Alkotásaival, különleges réz- és linómetszési technikájával, könyvillusztrációival (pl: Endrődi Füzetek) maradandót alkotott. Gyakran tart előadásokat utazás és művészet témakörökben Magyarország számos településén és határon túl is. Rendszeresen felkérik képző- és fotóművészeti kiállítások megnyitására. Endrőd történetének megőrzése és megismertetése érdekében végzett munkássága elismeréseként idén Gyomaendrőd díszpolgára lett.

Bella Rózsa megnyitó beszéde végén két rézkarcát és egy általa illusztrált könyvet ajándékozott az iskola közösségének. Köszönjük nagylelkűségét.


A köszöntőt követően Rózsahegyi Kálmán életét idézték fel tanulóink (Botos Lujza 7. b, Kaszás Dávid 6. b, Kővágó Dominika 8. a, Ujvári Eszter 7. b), majd egy endrődi népdalokból összeállított válogatást hallgathattunk meg az ének szakkörösök előadásában. A dalcsokor Szujó Zsolt és barátai kíséretében hangzott el. A műsort összeállította Kázmér-Bálint Zsuzsa és Nagy Ildikó tanárnők.

A megnyitón két Rózsahegyi-díj került átadásra, melyek közül az egyiket a nevelőtestület, a másikat az intézményvezető saját hatáskörében ítélt oda. A 2022-23-as tanévben a nevelőtestület döntése alapján Tóth Magdolna angol szakos pedagógus, intézményvezetői döntés alapján pedig Timár Judit Gyöngyi gyermekfelügyelő kapta a Rózsahegyi-díjat.


A Szent Imre-díjat a Szent Imre Polgári Iskola 1949-ben végzett tanulói alapították. Az Endrődiek Baráti Köre és az iskola alapítványa átvette és folytatja ezt a nemes hagyományt. A tantestület javaslatára egy 7. osztályos tanuló kaphatja a díjat az adott tanévben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A 2022-23-as tanévben kimagasló tanulmányi és a judo sportban elért eredményeiért a Szent Imre-díjat Botos Lujza 7. b osztályos tanuló kapta. A díjat Fülöp Imréné, a díj alapítóinak képviseletében, és dr. Varju László, az Endrődiek Baráti Körének elnöke adta át. Gratulálunk a díjazottaknak.


A megnyitó zárásaként Wágner Szilvia 8. a és Tóth Kornél 8. b osztályos tanulók megkoszorúzták Rózsahegyi Kálmán mellszobrát, amely 2001-óta díszíti iskolánk főbejáratát. 
Koloh Judit képei  Fotók a megnyitóról és a rendhagyó órákról   Pillanatképek a pénteki délelőttről


A megnyitó után a meghívott vendégek és iskolánk tanulói rendhagyó órákon vehettek részt. A Rózsahegyi Napok különlegessége, és egyben értéke is, hogy ezeket a rendhagyó órákat felkért előadók teszik színessé. Köszönjük, hogy szívesen fogadták a felkérést, és hogy érdekes és látványos előadásokkal és foglalkozásokkal örvendeztettek meg bennünket:

  • Bella Rózsa grafikusművész, tanár „Nemzeti imánk születésének 200. évfordulója alkalmából, Kölcsey Ferenc földjén Szatmárban” címmel tartott rendhagyó órát.
  • Szujó Zsolt és barátai Bartók Béla endrődi népdalgyűjtéseiből hoztak egy csokorra valót.
  • Horváth Csaba kreatív producer, iskolánk volt tanulója, a média világába engedett bepillantást.
  • Dinya Lívia, a Határ Győző Városi Könyvtár könyvtárosa, szintén iskolánk volt diákja, a madarak különleges világába vezette be az alsó tagozatos gyerekeket.
  • Jankulár Zsolt természetvédő, Gyomaendrőd természeti értékeit tárta az érdeklődő gyerekek elé.
  • Rávai Béla mentőállomás-vezető elsősegélynyújtó oktatása hasznos tudással vértezte fel a foglalkozáson résztvevőket.
  • Blaskó János és Szujó Zoltán, a helyi Székely Mihály Modellező és Sportklub tagjai, ezúttal a 3D nyomtatás rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket.
  • A Robokaland Gajdács Krisztián és Gajdács-Leszkó Georgina vezetésével természettudományos kísérleteket mutatott be tanulóinknak.
  • A Kikapcsolók: Hegedűs Éva és Fürj Erik szabadulószoba foglalkozása a logika, az együttműködés, a kritikus gondolkodás jegyében zajlott.
  • A Mandula Színház mesejátéka az alsó tagozatos tanulóinkat szórakoztatta.

A délután folyamán Bella Rózsa, „A szülőföld alkotásra szólított” című kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők az endrődi Népházban. A kiállítást Ungvölgyi János nyitotta meg. A grafikusművész közel 60 darab rézkarc munkáját állította ki, és bevezette a jelenlévőket a rézkarctechnika rejtelmeibe. A kiállítás június 9-ig, munkaidőben bárki számára látogatható. Köszönjük dr. Szonda István segítő munkáját a kiállítás megrendezésében.  Képek a megnyitóról


Az esős idő miatt sajnos a sárkányhajózást és a REX Mentőkutyás Egyesület bemutatóját nem tudtuk megtartani. Elmaradt továbbá a hagyományos tábortűz is a Ridegvárosi játszótéren. Ezeket a programokat jó idő esetén bepótoljuk.


Az ünnepségsorozat méltó lezárásaként, szombaton este rendeztük meg a gálát, melyen iskolánk tanulói közül közel 270-en vettek részt. Zenés-táncos műsorszámok, hangszeres produkciók, mesejáték és jelenetek színesítették azt a két órát, amely alatt örömteli pillanatokat gyűjthetett a nagyszámú közönség. Köszönjük a gyerekek és a felkészítőik munkáját!  Fotók a gáláról

 
Joomla SEO powered by JoomSEF